RECEPTY

Recepty


Zdravé muffiny

na cca 7-8 ks

Ingredience:

Půl hrnku špaldové mouky, půl hrnku mletých ovesných vloček, 2 lžíce másla, 2 lžíce medu, 1 lžička vanilkového cukru, 1 - 2 vejce, 1 lžička prášku do pečiva, 3-5 lžic mléka (dle konzistence), čokoládu nebo ovoce (co kdo má rád)

Postup:

Všechny ingredience smícháme dohromady aby těsto mělo vláčnou konzistenci. Poté připravíme košíčky a plníme do nich těsto. Na ozdobení jsem dala borůvky a čokoládu 80%. Při dalším pečení bych 80% čokoládu přidala již do těsta. Při konzumaci z muffinu bohužel odpadávala. Pečeme na 180 °C  cca 10 minut (dokud nejsou zlaté)


Třená čokoládová bábovka

Ingredience:

5 žloutků, 5 bílků, 350g moučkového cukru, 200g hery, 1/4 l vlažného mléka, 350 g mouky (hrubá + polohrubá), 3/4 prášku do pečiva, kousky nasekané čokoláda, 2 lžíce kakaa

Postup:

5 žloutků, 350 g močkového cukru, 200 g hery třeme

Poté přidáme necelou 1/4 l vlažného mléka, 350 g mouky (hrubá + polohrubá) , 3/4 prášku do pečiva, kakao a smícháme, poté opatrně vmícháme sníh z 5 bílků, který jsme si vyšlehali zvlášť v jiné misce.

Opatrně promícháme poté přidáme nasekanou čokoládu.

Nalijeme do formy a pečeme minimálně 60 minut.


Chléb bez hnětení

podle kuchařky ze Svatojánu

Ingredience:

2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek žitné chlebové mouky, mouka na poprášení, 1/4 lžičky instantního droždí, 1 a 1/4 lžičky soli, 1 - 2 hrnky vody (asi hrnek a čtvrt), litinový hrnec s pokličkou nebo zapékací miska s pokličkou

Postup:

Miska na kynutí:

mouka hladká + žitná chlebová + sůl - promíchat

přidat vodu - promíchat

překrýt fólií - minimálně 12 hodin nechat kynout

Po 12 hodinách:

poprášit pracovní desku

těsto dáme na pracovní desku a také ho pomoučíme

párkrát placku přeložit přes sebe

nechat odpočinout 15 minut

po 15 minutách zkusit vyformovat do koule a dát odpočinout na 2 hodiny mezi dvě pomoučené utěrky

Pečení:

30 minut před koncem odpočinku předehřát troubu na 230°C s hrncem uvnitř

rychlým chvatem dát do hrnce, přiklopit a dát do trouby

Péct cca 30 minut, poté odkrýt a ještě péct 15 - 30 minut podle barvy kůrky 


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky