RECEPTY
Recepty
Zdravé muffiny
na cca 7-8 ks
Ingredience:
Půl hrnku špaldové mouky, půl hrnku mletých ovesných vloček, 2 lžíce másla, 2 lžíce medu, 1 lžička vanilkového cukru, 1 - 2 vejce, 1 lžička prášku do pečiva, 3-5 lžic mléka (dle konzistence), čokoládu nebo ovoce (co kdo má rád)
Postup:
Všechny ingredience smícháme dohromady aby těsto mělo vláčnou konzistenci. Poté připravíme košíčky a plníme do nich těsto. Na ozdobení jsem dala borůvky a čokoládu 80%. Při dalším pečení bych 80% čokoládu přidala již do těsta. Při konzumaci z muffinu bohužel odpadávala. Pečeme na 180 °C cca 10 minut (dokud nejsou zlaté)
Třená čokoládová bábovka
Ingredience:
5 žloutků, 5 bílků, 350g moučkového cukru, 200g hery, 1/4 l vlažného mléka, 350 g mouky (hrubá + polohrubá), 3/4 prášku do pečiva, kousky nasekané čokoláda, 2 lžíce kakaa
Postup:
5 žloutků, 350 g močkového cukru, 200 g hery třeme
Poté přidáme necelou 1/4 l vlažného mléka, 350 g mouky (hrubá + polohrubá) , 3/4 prášku do pečiva, kakao a smícháme, poté opatrně vmícháme sníh z 5 bílků, který jsme si vyšlehali zvlášť v jiné misce.
Opatrně promícháme poté přidáme nasekanou čokoládu.
Nalijeme do formy a pečeme minimálně 60 minut.
Chléb bez hnětení
2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek žitné chlebové mouky, mouka na poprášení, 1/4 lžičky instantního droždí, 1 a 1/4 lžičky soli, 1 - 2 hrnky vody (asi hrnek a čtvrt), litinový hrnec s pokličkou nebo zapékací miska s pokličkou
Postup:
Miska na kynutí:
mouka hladká + žitná chlebová + sůl - promíchat
přidat vodu - promíchat
překrýt fólií - minimálně 12 hodin nechat kynout
Po 12 hodinách:
poprášit pracovní desku
těsto dáme na pracovní desku a také ho pomoučíme
párkrát placku přeložit přes sebe
nechat odpočinout 15 minut
po 15 minutách zkusit vyformovat do koule a dát odpočinout na 2 hodiny mezi dvě pomoučené utěrky
Pečení:
30 minut před koncem odpočinku předehřát troubu na 230°C s hrncem uvnitř
rychlým chvatem dát do hrnce, přiklopit a dát do trouby
Péct cca 30 minut, poté odkrýt a ještě péct 15 - 30 minut podle barvy kůrky